Cluinair genieten en wijn

Culinair genieten, heerlijke wijnen en een openluchtbioscoop

Weeronline voorspelde neerslag, misschien zelfs hagel met onweer. Met zoveel gasten maakten we ons dus een beetje zorgen. Gelukkig waren de weergoden ons goed gezind. Er was geen vuiltje aan de lucht en onze ruim 50 gasten arriveerden op een zonovergoten wijngaard. Het was een prachtige zomeravond voor ons allereerste culinaire wijnevenement in samenwerking met chefkok Toine Smulders en Solar Cinema. 

Tafels in de wijngaard
Zeven tafels waren naast de wijnranken van Acolon gedekt. Mooi was het contrast van het witte linnen met het groen. Familie, vrienden en schoonouders hielpen mee om alles mooi aan te kleden. Het resultaat mocht er zijn, want het zag er prachtig uit in de namiddagzon. “Wat is het hier toch prachtig!” was een veelgehoorde opmerking van onze gasten.

Het culinaire eten
We zijn erg blij dat Toine Smulders, eigenaar van meerdere restaurants bij ons heerlijke gerechten kwam koken. De keuken van de bed & breakfast was omgedoopt tot zijn werkterrein. Toine kwam met zijn partner Kiek, die verantwoordelijk was voor de aankleding van de tafels en om alles in goede banen te leiden. Op het menu stonden vier veelbelovende gerechten:  Steak tartaar met Hollandaise van augurkjes, Coquilles St. Jacques met gekarameliseerde witlof, courguette en gerookte aal, Lamsnek van de ‘Big green egg’ (BBQ) met ratatouille en basilicumjus, Boerderijeend met anijspaddestoelen en romige gort van truffel. Het eten was overheerlijk, volgens sommigen zelfs “goddelijk”.

Interactief genieten
Nu kun je natuurlijk ‘gewoon’ genieten, maar het is een stuk leuker als je er een spelelement aan hangt. Henk had een proefwedstrijd bedacht om de smaakbeleving te verhogen. Welke wijn zou het beste bij de gerechten passen? Zouden onze gasten dezelfde keus maken als de chef? “Wat een leuk idee!” Per gang werden twee wijnsoorten geschonken, waar je punten voor kon geven. De papiertjes voor de puntenverdeling werden goed gebruikt. De prijzen waren leuk, maar iedereen wilde natuurlijk de beste proever worden. We hebben onze gasten laten ervaren hoe de juiste wijn een gerecht beter tot zijn recht laat komen. Daarom zijn er sommeliers en daarom is het goed om bij restaurants het geadviseerde wijnarrangement te nemen.

De wijnen bij de vier gangen:
Steak tartaar: Rondo 2007/2008 en Acolon; Coquilles St Jacque: Solaris 2008/2010 en Johanniter 2006; Lamsnek: Marechal Foch 2007/2008 en Goodgaon 2008/2010; Boerderijeend: Regent Barrique 2009 en Solaris Barrique 2009
Alle wijnen kun je via onze Wijnwebshop bestellen.

De beste proevers
Met slechts een klein verschil kwam Jan-Joost de Jong uit Amsterdam als winnaar uit de bus. Hij nam de volgende ochtend zijn prijs in ontvangst: een fles Johanniter Brut. Jeroen de Vries won het boek ‘Mysterie in het paradijs’, geschreven door Henk Marmelstein.
1e prijs met 26,8 punten: Jan-Joost de Jong
2e prijs met 26,5 punten: Jeroen de Vries

Openlucht film
Na het eten stond er nog meer op het programma, te weten de openluchtfilm door de drie dames van Solar Cinema. Nadat iedereen plaats had genomen op een klapstoel startte de film ‘Bottleshock’, gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Steven Spurrier, een Amerikaanse sommelier in Parijs, die in 1976 naar Napa Valley gaat om daar de beste Amerikaanse wijnen te selecteren voor een blinde wijnproef in Parijs tegen Franse wijneninzendingen. Hij ontmoet Jim Barrett, die zijn Chateau Montelena dreigt te verliezen terwijl hij bezig is met de perfect Chardonnay. De rest van het verhaal kun je vast wel raden. In de pauze trakteerden we op een glaasje Robien Fortwien, de portstijl wijn die door Henk Marmelstein zelf op de gaard wordt gemaakt en erg populair is. En wat beter om bij de Port te nuttigen dan kaas van de plaatselijke geitenkaasboer De Brömmels? Bert kwam persoonlijk de heerlijke geitenkaas uitdelen. Vond je de kaas ook zo lekker en smaakt dat naar meer? Bezoek dan hun website.

Veel wijn mee naar huis
Tijdens het tafelen konden onze gasten op bestelformulieren opgeven welke wijnen ze wilden bestellen. Deze werden tijdens de film klaargezet. Wel zo handig, dus na de film, kon iedereen de bestelde wijnen in de Wijnschoppe afhalen en afrekenen. Is je wijnvoorraad (bijna) op of was je niet in de gelegenheid die avond wijn mee te nemen? Bestel ze dan via onze webshop.

Volgend jaar weer!
Wij voelen ons gezegend met zo’n succesvolle wijnavond. Onze gasten waren geweldig en wij zijn blij met de vele complimenten, die we op de avond en na afloop hebben ontvangen. Zowel Toine Smulders en Kiek als het team van Solar Cinema komen graag volgend jaar terug om wederom een mooi evenement neer te zetten. Wij bedanken iedereen voor het mogelijk maken van deze geweldige wijnavond en hopen jullie dan ook te verwelkomen op ons volgende culinaire wijnfeest, dat wat ons betreft wel traditie mag worden.

Fotoverslag
Beelden spreken meer dan duizend woorden, dus bekijk hier de vele foto’s voor een sfeerimpressie. De meeste foto’s zijn gemaakt door Emilie en Irena Marmelstein en we kregen er nog een paar van onze gast en professionele fotograaf Hans Hendriks.

Dit verslag is geschreven door Irena Marmelstein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.