Beschermde Oorsprongsbenaming voor de Reeborghesch

Gerhard Ensing (links) en Henk Marmelstein toosten op de toekenning Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB). Foto: Lineke Voltman

Eindelijk erkenning voor Achterhoekse kwaliteitswijnen

Drie jaar na de indiening van het verzoek tot het verkrijgen van een Beschermde Oorsprongsbenaming voor de bestaande wijngaarden in Achterhoek-Winterswijk, heeft de Commissie van het Europese Parlement, op 13 juli 2020, de verordening vastgesteld dat de naam Achterhoek-Winterswijk (BOB) wordt beschermd. De Europese Unie heeft aan twee wijngaarden in de Achterhoek een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) toegekend. Een daarvan is voor onze Wijngaard de Reeborghesch, de andere voor wijngaard Hesselink. De erkenning maakt deel uit van een Europese verordening ter bescherming van streekproducten tegen namaak.

Aandacht voor kwaliteit beloond

In Nederland werden reeds vijf andere oorsprongsbenamingen toegekend. Het is een erkenning van de wijnbouwindustrie in Nederland als vitaal en professioneel en van kwalitatief hoog gehalte. Het is vooral interessant, omdat in deze gebieden veel gewerkt wordt met de nieuwe druivenrassen, vooral in het nieuw beschermde gebied. Het is dus ook een erkenning van de volwaardigheid van de rassen die gekweekt werden voor een koeler klimaat dan wat heerst in de traditionele wijngebieden van Europa.

Op gelijk voet met andere Europese landen

Voor de betreffende wijngaarden is het een erkenning van de kwaliteit van de procesbeheersing en het eindproduct, de wijnen en versterkte wijnen, op voet van gelijkheid met die van andere Europese landen. Dat levert de wijngaarden niet alleen een mooie publiciteit voor dit moment, maar ook jegens de consument de wetenschap dat er mooie wijnen in dit meest oosterse deel van de Achterhoek controleerbaar geproduceerd worden. Het is weer een stapje om de wijnen uit het verdomhoekje, de discussie over bastaarden en niet te zuipen Nederlandse wijn, te verheffen.

Het is nog niet veel jaren geleden dat veel van de bekende Nederlandse wijnschrijvers weigerden Nederlandse wijnen te proeven, als beneden hun waardigheid, laat staan er een aardig oordeel over wilden vellen. Nu weten insiders wel hoe subjectief ook een goed oordeel kan zijn, maar een onbevangen begin bij het proeven blijft een eerste vereiste. Gelukkig is de situatie wat dit betreft de laatste jaren veranderd, en komen er nu lovende recensies.

Dit nieuws is in de lokale media zeer goed opgevangen en uitgedragen. Er verschenen leuke artikelen met mooie foto’s, en veel wijnliefhebbers zochten de wijngaarden op om poolshoogte te nemen. Laten we hopen dat de oogst van het jaar 2024 mooi zal worden, zodat er voldoende wijnen met de beschermde benaming in 2025 op de markt kunnen komen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.