Het verhaal achter de Wijngaard  

foto Michel Kapteins

Vanaf 1981 tot vorig jaar werkte Michel Kapteijns als filmmaker voor de NPO televisie en voor NGO’s zoals Kinderbescherming, (jeugd-)Reclassering en Spirare. Ook begeleidde hij jongeren in het maken van hun eigen films en het schrijven van scenario’s.

Michel was altijd al een buitenjongen en toen hij de kans kreeg om deze wijngaard over te nemen aarzelde hij niet lang, temeer omdat zijn vier kinderen dit leuke en mooie werk ook wel zien zitten. Nu leren zij van wijnmakers uit de buurt het vak van druiven telen en ambachtelijk wijn maken.

Het begin is er, het zal enkele jaren duren voordat we op volledige capaciteit van de 4000 stokken zitten maar we hebben geen haast. Liever doen we het wat langzamer en daardoor ook beter.

De eerste eigen wijnen van 2023 zijn te koop. Hoewel het weer van 2024 te nat en te koud was hebben we toch weer een paar mooie wijnen weten te te oogsten die onlangs zijn gebotteld: prachtige wijnen van 2024 die nu zijn te proeven. Voel je welkom!

2025 is goed begonnen met een droge en warme lente, op naar een mooie zomer.

De eerste wijngaard van Winterswijk

Wijngaard De Reeborghesch is de eerste wijngaard van Winterswijk en ook de eerste commerciële wijngaard in de Achterhoek.

Wij verbouwen negen soorten wijndruiven. Vijf soorten voor rode wijn: Regent, Monarch, Acolon, Cabertin, Leon Millot en Cabernet Cortis en vier voor witte wijn: Solaris, Johanniter, Merzling en Souvignier Gris.

Wijngaard De Reeborghesch ligt op een van de hoogste punten van gemeente Winterswijk (hoogte kerktoren) en in het Achterhoeks coulissen landschap. Daarom heeft onze gaard de ideale voedingsbodem voor het verbouwen van mooie wijnen.

In 2020 kende de Europese commissie aan wijnregio Achterhoek-Winterswijk een (BOB) exclusief toegekend aan Wijngaard De Reeborghesch en Wijngaard Hesselink.

Deze Europese erkenning is hét bewijs dat er uit de Achterhoek echte kwaliteitswijnen komen. De BOB maakt deel uit van een Europese verordening ter bescherming van streekproducten tegen namaak.

blauwe druiven aan onze wijnstokken

Onze filosofie

drie vrijwilligers gefotografeerd door een terrasdeur na gedane arbeid

Wij beheren de wijngaard zo ecologisch mogelijk. Daarom wordt al het werk met de hand verricht, zonder stank en herrie van machines. We bouwen aan een levendig ecosysteem waarin bodem, plant, micro-organismen en mens samenwerken. Met druivenrassen die geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebben, houden we de wijngaard gezond en de biodiversiteit levend.

Het hele jaar door, ook tijdens de wintersnoei, hebben we graag hulp van vrijwilligers omdat veel stokken jarenlang niet zijn bijgehouden en verjongd dienen te worden; tijdens de zachte tussendoor snoei in de lente en zomer is het plezierig om samen in de gaard bezig te zijn.

Het is fijn om met vrijwilligers te werken, hun hulp is waardevol. Allemaal mensen die graag  buiten zijn en het gezellig willen hebben.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.