Over De Reeborghesch

Het verhaal achter Wijngaard De Reeborghesch 

Tussen 1958 en 2001 werkte Henk Marmelstein in vele tropische landen zoals Nigeria, Malawi, Burkina Faso, Papoea Nieuw-Guinea en Zambia. Meestal als uitvoerend directeur van grote landbouwbedrijven, maar in het begin ook als ontwikkelingswerker. Zijn specialismes waren akkerbouw en plantages. Denk daarbij aan rubber, oliepalm, cacao, koffie, sojabonen en kokosnoten. Met al zijn kennis van (meerjarige) gewassen was druiventeelt een logische stap. Bovendien was hij wijnliefhebber. In 2001 begon hij met de steun van zijn vrouw Henrietta (1945-2012) aan de opbouw van Wijngaard De Reeborghesch. Lees hieronder meer over De Reeborghesch.

Waarom Henk Marmelstein zelf wijnboer werd

“Als de wereld overvloeit van wijn, waarom in Nederland wijn verbouwen?” Die vraag werd mij vaak gesteld. Het antwoord is simpel: de uitdaging om ook op Nederlandse bodem ambachtelijke wijnen met een uniek karakter te verbouwen. En omdat ik wijnliefhebber ben en lekker wijn wilde drinken. Lange tijd was het onmogelijk goede wijn te maken in Nederland. Dat kwam door het gebrek aan zonuren en teveel aan vocht, dat schimmelziekten kan veroorzaken. Nieuwe druivensoorten en de wijze van aanleg en onderhoud van een wijngaard maken het nu wel mogelijk. Na een periode van experimenteren van 2001 tot 2013, zette ik de eerste stokken in de grond en begon de eerste commerciële aanplant. Op eigen kracht en zonder overheidssubsidie voor plattelandsontwikkeling is Wijngaard De Reeborghesch een succes geworden. Vanaf 2004 ging de ontwikkeling van wijngaarden in de Achterhoek in een stroomversnelling.

De eerste wijngaard van Winterswijk

Wijngaard De Reeborghesch stond aan de wieg van de associatie van Achterhoekse Wijnbouwers, die wijnen in teamverband maakt. Het is de eerste wijngaard van Winterswijk en ook de eerste commerciële wijngaard in de Achterhoek. Wij verbouwen elf soorten moderne wijndruiven, waarvan enkele alleen op onze wijngaard te vinden zijn. Acht soorten voor rode wijn (o.a. Regent) en drie voor witte wijn (o.a. Johanniter).

Ideale voedingsbodem voor mooie wijn

Wijngaard De Reeborghesch ligt op een van de hoogste punten van gemeente Winterswijk (hoogte kerktoren) en tussen het Achterhoeks coulissen landschap. Daarom heeft onze gaard de ideale voedingsbodem voor het verbouwen van mooie wijnen. De gaard ontleent zijn naam aan de reeën (Ree), die woonden in het bosje (Borgh) op het erf en snoepten van de eerste druivenranken (op de Esch). Eigenaar en wijnbouwer Henk Marmelstein runt met veel passie De Reeborghesch.

Wijngaard De Reeborghesch in vogelvlucht

  • 2001: experimenteren en optimaliseren.
  • 2003: de eerste commerciële aanplant.
  • 2005: de allereerste oogst!
  • 2006: de eerste oogst met uitstekende wijnen.
  • 2007: een moeizame oogst, maar met vele prijzen tijdens de WIN, de Wijnkeuring in september 2008. Maar liefst 7 van de 9 ingestuurde wijnen kregen een onderscheiding, waaronder 1 zilveren en 2 bronzen medailles.
  • 2008: de oogst bracht veel op en gaf uitstekende wijnen.
  • 2009: een goede oogst met zeer goede wijnen.
  • 2010: ondanks het slechte weer hadden we goede wijnen, maar de de opbrengst was beperkt. Solaris en Solaris Barrique 2008 winnen goud tijdens de Berliner Wein Trophy. Bovendien wint Solaris 2008 brons tijdens de IWSC United Kingdom.
  • 2011: Solaris en Solaris Barrique 2009 winnen goud en de Johanniter 2011 wint brons tijdens de Nederlandse wijnkeuring. Regent Barrique 2009 wint zilver tijdens de International Wine Challenge Wenen, maar ook tijdens de Nederlandse Wijnkeuring.
  • 2012: we planten 400 wijnstokken van de nieuwste soorten.
  • 2020: de Europese commissie heeft aan wijnregio Achterhoek-Winterswijk een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) is exclusief toegekend aan Wijngaard De Reeborghesch en Wijngaard Hesselink. Deze Europese erkenning is hét bewijs dat er uit de Achterhoek echte kwaliteitswijnen komen. De BOB maakt deel uit van een Europese verordening ter bescherming van streekproducten tegen namaak. We zijn er trots op.

Onze filosofie

Wij beheren de wijngaard zo economisch en ecologisch als mogelijk is. Daarom maken we minimaal gebruik van meststoffen en bijna al het werk wordt met de hand verricht. Alleen tijdens de oogstperiode wordt de waardevolle hulp ingeroepen van vrijwilligers en vrienden van de wijngaard. Allemaal wijnliefhebbers, die met een passie voor wijn een unieke ervaring rijker zijn. Wij geloven dat de wijngaard moet kunnen renderen zonder subsidie en inzet van onbetaalde krachten.