Over De Reeborghesch

Het verhaal achter Wijngaard De Reeborghesch 

Vanaf 1981 tot vorig jaar werkte Michel Kapteijns als film- en programmamaker voor de NPO televisie en voor NGO’s zoals Kinderbescherming, (jeugd-)Reclassering  en Spirare. Ook begeleidde hij jongeren in het maken van hun eigen films en het schrijven van scenario’s. Michel was altijd al een buitenjongen en toen hij de kans kreeg om deze wijngaard over te nemen aarzelde hij niet lang, temeer omdat zijn vier kinderen dit leuke en mooie werk ook wel zien zitten. Nu leren zij van wijnmakers uit de buurt het vak van wijnmaken.

Het begin is er, het zal enkele jaren duren voordat we op volledige capaciteit van de 4000 stokken zitten maar we hebben geen haast. Liever doen we het wat langzamer en daardoor ook beter. De eerste fusten eigen wijnen staan nu te rijpen. Voor 2024 verwachten we al een hogere opbrengst.

De eerste wijngaard van Winterswijk

Wijngaard De Reeborghesch stond aan de wieg van de associatie van Achterhoekse Wijnbouwers, die wijnen in teamverband maakt. Het is de eerste wijngaard van Winterswijk en ook de eerste commerciële wijngaard in de Achterhoek. Wij verbouwen elf soorten moderne wijndruiven, waarvan enkele alleen op onze wijngaard te vinden zijn. Acht soorten voor rode wijn (o.a. Regent) en drie voor witte wijn (o.a. Johanniter).

Ideale voedingsbodem voor mooie wijn

Wijngaard De Reeborghesch ligt op een van de hoogste punten van gemeente Winterswijk (hoogte kerktoren) en tussen het Achterhoeks coulissen landschap. Daarom heeft onze gaard de ideale voedingsbodem voor het verbouwen van mooie wijnen. De gaard ontleent zijn naam aan de reeën (Ree), die wonen in de bosjes (Borgh) op het erf.

In 2020 kende de Europese commissie aan wijnregio Achterhoek-Winterswijk een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) exclusief toegekend aan Wijngaard De Reeborghesch en Wijngaard Hesselink. Deze Europese erkenning is hét bewijs dat er uit de Achterhoek echte kwaliteitswijnen komen. De BOB maakt deel uit van een Europese verordening ter bescherming van streekproducten tegen namaak.

Onze filosofie

Wij beheren de wijngaard zo economisch en ecologisch als mogelijk is. Daarom maken we minimaal gebruik van meststoffen en al het werk wordt met de hand verricht. Alleen tijdens de oogstperiode wordt de waardevolle hulp ingeroepen van vrijwilligers en vrienden van de wijngaard. Allemaal wijnliefhebbers, die met een passie voor wijn een unieke ervaring rijker zijn.